Kaip mažas Ispanijos kampelis užkariavo pasaulio vyno mėgėjų širdis
Prisipažinsiu – pirmą kartą paragavęs Priorat (pirkau čia) vyno jaučiausi taip, lyg kas būtų trenkęs per galvą. Ir ne dėl alkoholio (nors jo šiuose vynuose netrūksta), bet dėl to neįtikėtino intensyvumo. Tai buvo kažkas visiškai kitokio nei bet kuris vynas, kurį iki tol buvau ragavęs. Tamsus kaip naktis, koncentruotas kaip espresso ir su tokiu mineralų kiekiu, kad, rodos, geri pačią Ispanijos žemę.
Priorat (arba kataloniškai Priorat) – tai mažytis regionas Katalonijoje, šiaurės rytų Ispanijoje, kuris per pastaruosius 30 metų iš niekam nežinomos vietovės tapo vienu brangiausių ir labiausiai vertinamų vyno regionų pasaulyje. Ir ne be priežasties!
Šiandien noriu pasidalinti savo aistra šiam ypatingam regionui ir jo vynams. Papasakosiu, kodėl šie vynai tokie ypatingi, kaip jie atsirado, ir kodėl, mano nuomone, investuoti į juos yra ne tik malonu, bet ir protinga.
Nuo vienuolių iki pasaulinio pripažinimo: Priorat istorijos vingiai
Priorat istorija prasideda XII amžiuje, kai kartūzų vienuoliai čia įkūrė Scala Dei vienuolyną (pažodžiui – „Dievo kopėčios”). Jie pradėjo sodinti vynuogynus ir gaminti vyną mišioms. Regionas klestėjo iki XIX a. vidurio, kai prasidėjo nuosmukis dėl filokseros – vynmedžių kenkėjo, kuris sunaikino beveik visus Europos vynuogynus.
Po šios katastrofos daugelis ūkininkų paliko savo žemes, ir Priorat tapo beveik apleistas. Sunku patikėti, bet iki XX a. 9-ojo dešimtmečio šis regionas buvo beveik nežinomas už Ispanijos ribų.
Viskas pasikeitė 1980-ųjų pabaigoje, kai grupė jaunų, ambicingų vyno gamintojų, vadovaujamų René Barbier ir Alvaro Palacios, atvyko į regioną ir pamatė jo potencialą. Jie suprato, kad senos Garnacha ir Cariñena vynuogės, augančios unikaliame Priorat dirvožemyje, gali duoti nepaprastus vynus.
1989 m. penki pionieriai (Barbier, Palacios, Daphne Glorian, Carles Pastrana ir José Luis Pérez) išleido savo pirmuosius vynus, ir pasaulis atkreipė dėmesį. Robert Parker, įtakingiausias vyno kritikas, įvertino kai kuriuos iš šių vynų 95+ taškais, ir Priorat staiga atsidūrė pasauliniame žemėlapyje.
Nuo to laiko regiono reputacija tik augo. 2000 m. Priorat tapo tik antruoju Ispanijos regionu (po Rioja), gavusiu prestižinį DOCa (Denominación de Origen Calificada) statusą, kataloniškai vadinamą DOQ Priorat.
Llicorella – paslaptingas Priorat terroir ingredientas
Jei paklaustumėte, kas daro Priorat vynus tokius ypatingus, atsakymas būtų vienas: llicorella.
Llicorella – tai unikalus skalūno dirvožemis, sudarytas iš juodo skalūno ir kvarco. Jis yra labai skurdus maistinėmis medžiagomis, todėl vynmedžiai turi giliai leisti šaknis, kad išgyventų. Šios gilios šaknys (kartais siekiančios 15-20 metrų gylio!) sugeria mineralus iš uolienų ir perduoda juos vynuogėms, suteikdamos vynui tą nepakartojamą mineralinį charakterį.
Be to, skalūnas dienos metu sugeria šilumą, o naktį ją pamažu atiduoda, padėdamas vynuogėms nokti net vėsiomis Viduržemio jūros naktimis. Šis dirvožemis taip pat puikiai drenuoja vandenį – svarbi savybė regione, kur kritulių kiekis yra mažas, bet kai lyja, gali iškristi daug.
Priorat kraštovaizdis – tai stačios terasos ir šlaitai, kurių nuolydis kartais siekia 60%. Dėl to mechanizuotas darbas beveik neįmanomas, ir dauguma darbų vynuogynuose atliekami rankomis – tai dar vienas veiksnys, lemiantis aukštas vynų kainas.
Klimatas čia kontinentinis su Viduržemio jūros įtaka – karštos, sausos vasaros ir šaltos žiemos. Vidutinis metinis kritulių kiekis yra tik apie 400-500 mm, o tai reiškia, kad vynmedžiai patiria vandens stresą, dėl kurio vynuogės būna mažesnės, koncentruotesnės ir intensyvesnio skonio.
Garnacha ir Cariñena – Priorat vynų širdis
Nors Priorat leidžiama auginti įvairias vynuogių veisles, tradiciškai regiono vynų pagrindą sudaro dvi: Garnacha (dar vadinama Grenache) ir Cariñena (dar vadinama Mazuelo arba Carignan).
Garnacha suteikia vynams vaisinį intensyvumą, alkoholio stiprumą ir minkštumą, o Cariñena prideda rūgštingumo, taninų ir struktūros. Kartu jos sukuria tobulą balansą.
Įdomu tai, kad daugelis Priorat vynmedžių yra labai seni – kai kurie pasodinti dar prieš filokseros epidemiją ir yra daugiau nei 100 metų amžiaus. Šie seni vynmedžiai duoda mažiau vynuogių, bet jos yra nepaprastai koncentruotos ir kompleksiškos.
Pastaruoju metu kai kurie gamintojai pradėjo eksperimentuoti su tarptautinėmis veislėmis, tokiomis kaip Cabernet Sauvignon, Syrah ir Merlot, dažnai maišydami jas su vietinėmis veislėmis. Tačiau geriausiai vertinami vynai vis dar dažniausiai gaminami iš tradicinių Garnacha ir Cariñena vynuogių.
Man asmeniškai labiausiai patinka tradiciniai Priorat vynai – tie, kuriuose dominuoja Garnacha ir Cariñena. Juose jaučiu tikrąją regiono dvasią, tą neįtikėtiną mineralinį charakterį, kurį suteikia llicorella dirvožemis.
Priorat vyno stiliai: nuo galingų raudonųjų iki naujų eksperimentų
Klasikinis Priorat vynas yra tamsiai raudonas, beveik juodas, su aukštu alkoholio kiekiu (dažnai 14-15%), intensyviu vaisių aromatu (juodieji serbentai, slyvos, gervuogės), mineralinėmis natomis (grafitas, skalūnas) ir prieskonių užuominomis (juodieji pipirai, lauro lapai).
Šie vynai paprastai būna taniniški ir koncentruoti jaunystėje, todėl jiems reikia laiko butelyje, kad atsiskleistų. Geriausieji Priorat vynai gali bręsti 20 ar daugiau metų, vystydami nuostabų kompleksiškumą.
Tačiau pastaruoju metu kai kurie gamintojai pradėjo gaminti lengvesnius, elegantiškesnius vynus, mažiau naudodami naują ąžuolą ir anksčiau nuimdami vynuoges, kad išlaikytų didesnį rūgštingumą. Šie „modernūs” Priorat vynai gali būti vartojami anksčiau ir kartais geriau dera su maistu nei tradiciniai sunkiasvoriai.
Be to, nors Priorat visų pirma garsėja savo raudonaisiais vynais, kai kurie gamintojai dabar gamina ir baltus vynus, daugiausia iš Garnacha Blanca, Macabeo ir Pedro Ximénez vynuogių. Šie vynai vis dar yra retenybė, bet gali būti nepaprastai įdomūs – mineraliniai, kompleksiški ir puikiai tinkantys sendinimui.
Kodėl verta investuoti į Priorat vynus?
Kaip investicija, Priorat vynai turi keletą patrauklių savybių:
1. Ribota pasiūla: Priorat yra labai mažas regionas (tik apie 2.000 hektarų vynuogynų), o dėl stačių šlaitų ir senų vynmedžių derlius yra nedidelis. Tai reiškia, kad geriausių vynų gaminama labai nedaug.
2. Ilgaamžiškumas: Aukščiausios kokybės Priorat vynai gali bręsti dešimtmečius, tobulėdami butelyje ir potencialiai didindami savo vertę.
3. Auganti reputacija: Nors Priorat jau yra gerai žinomas tarp vyno entuziastų, jis vis dar nėra toks garsus kaip Bordeaux ar Burgundija. Tai reiškia, kad yra erdvės tolesniam vertės augimui, ypač Azijos rinkose, kur domėjimasis aukštos kokybės Ispanijos vynais auga.
4. Kokybės ir kainos santykis: Nors geriausi Priorat vynai nėra pigūs (kainos prasideda nuo 30 eurų ir gali siekti kelis šimtus), jie vis dar dažnai siūlo geresnį kokybės ir kainos santykį nei panašios kokybės vynai iš labiau žinomų regionų.
Žinoma, kaip ir bet kokia investicija, vynas turi savo riziką. Reikia turėti tinkamas laikymo sąlygas, būti pasiruošusiam laikyti vynus ilgą laiką ir turėti gerą supratimą apie rinką. Bet jei mėgstate vyną ir norite diversifikuoti savo investicijų portfelį kažkuo, ką galite ir išgerti, jei rinka nepalankiai susiklostys, Priorat gali būti puikus pasirinkimas.
Priorat vynų pirkimo gidas: į ką atkreipti dėmesį
Jei susidomėjote ir norite išbandyti Priorat vynus, štai keletas patarimų:
Gamintojai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:
– Alvaro Palacios (ypač jo „L’Ermita” – vienas brangiausių ir geriausių Ispanijos vynų)
– Clos Mogador (René Barbier flagmanas)
– Clos Erasmus (Daphne Glorian vynas, reguliariai vertinamas 95+ Parker taškais)
– Mas Martinet (José Luis Pérez šeimos vyninė)
– Terroir al Límit (modernesnio stiliaus vynai)
– Clos Figueras (Charlotte Allen ir Christopher Cannan projektas)
Derliaus metai:
Pastarųjų metų puikūs derliai buvo 2010, 2013, 2015, 2016 ir 2018. Tačiau Priorat klimatas yra gana stabilus, todėl net „vidutiniais” metais gaminami geri vynai.
Kaina:
Priorat vynų kainos svyruoja nuo maždaug 15-20 eurų už paprastesnius vynus iki kelių šimtų už geriausius. Pradėkite nuo vidutinės kainos kategorijos (30-50 eurų), kad pajustumėte regiono charakterį, prieš investuodami į brangesnius butelius.
Amžius:
Daugelis Priorat vynų geriausiai atsiskleidžia po 5-10 metų butelyje. Jei geriate jauną Priorat, rekomenduoju dekantuoti jį bent valandą prieš geriant.
Kai skalūnas prabyla taurėje: kodėl Priorat užburia
Pirmą kartą paragavęs tikrai gero Priorat vyno, supratau, ką reiškia, kai vynas perteikia vietovę. Tai buvo tarsi kelionė į tuos stačius, saulės nušviestus šlaitus, kur vynmedžiai kovoja dėl išgyvenimo skalūno dirvožemyje.
Priorat vynai nėra lengvi ar patogūs – jie yra intensyvūs, sudėtingi ir kartais netgi šiek tiek atšiaurūs, kaip ir pats regionas. Bet būtent dėl to jie tokie įdomūs ir verti dėmesio.
Nesvarbu, ar esate kolekcionierius, ieškantis perspektyvios investicijos, ar tiesiog vyno mėgėjas, norintis patirti kažką autentiško ir ypatingai, Priorat vynai tikrai verti jūsų dėmesio. Jie turi istoriją, charakterį ir sielą – savybes, kurios šiandieniniame standartizuotame pasaulyje tampa vis retesnės.
Taigi, kitą kartą būdami vyno parduotuvėje, paieškokite butelio iš šio mažo, bet nepaprastai ypatingo Ispanijos kampelio. Ir kai gurkšnosite tą tamsų, mineralinį nektarą, prisiminkite, kad geriate ne tik vyną – geriate vietovę, istoriją ir aistringų žmonių, kurie atgaivino šį regioną, viziją.
O jei nuspręsite investuoti į kelis gerus butelius ilgesniam laikymui – kas žino? Po dešimties metų galite ne tik mėgautis nuostabiu vynu, bet ir džiaugtis protinga investicija. Bet net jei finansinė grąža nebūtų įspūdinga, pats gėrimo malonumas tikrai atpirks jūsų investiciją.